Renovera hemma: renoveringstips för barnfamiljen

Som föräldrar har ni redan mycket att göra. Att få ihop livspusslet tar nog med kraft. Då vill ni renovera så smidigt som möjligt så att vardagslivet ändå fungerar.

Fördelar med att renovera

Det är klokt att se över bostaden och göra nödvändiga renoveringar som att Bygga om badrum. Förutom att det är roligare att bo i ett fint och nyrenoverat hem, så ökar ni husets värde samt får ner energikostnaderna. För att minska på elräkningen kan det vara smart att isolera huset bättre, byta ut fönster och dörrar samt sätta in en kamin. Är köket eller badrummet slitet är det klokt att renovera och göra fint. Rätt renovering betalar sig själv i långa loppet. Ni gör ju också rot-avdrag, vilket gör att ni får ner kostnaden rejält.

Åk bort

Om ni vill göra det riktigt enkelt för er så passar ni på att renovera när ni ändå ska åka på semester. Istället för att ni bor i ett renoveringsarbete, så är ni i fjällen och åker skidor, ligger vid en pool i Grekland eller är i fritidshuset. När ni sedan kommer hem är arbetet klart. Det kommer också att underlätta arbetet för hantverkarna.

Helentreprenad eller enskilda hantverkare

För det andra kommer ni att spara tid på att anlita en firma med helentreprenad. Då behöver ni inte ringa både snickare, målare och elektriker och försöka få ihop deras scheman utifrån hur arbetet fortskrider. Om du inte hittar en firma som kan göra hela arbetet åt er, så är det smart att hitta en snickare som själv har många kontakter och som kan ta ett stort ansvar. Så kan du fokusera på vardagslivet med barnen.

Dusch och matlagningen

Det jobbigaste är när badrum eller kök inte kan användas. Om ni inte kan duscha hemma på en vecka är det smart att höra med grannfamiljer och släkt om ni kan använda deras faciliteter. Kan du duscha på jobbet och är det i så fall ok om även barnen duschar där? Om ni gör en köksrenovering går det vanligtvis relativt snabbt att sätta in själva köket. I annat fall får ni äta ute eller mikra maten i ett annat rum.

Rätt årstid

Oavsett när på året som ni renoverar så kommer det att kännas lite besvärligt. Men vissa årstider och månader är bättre. Försök att undvika december. Då vill ni få göra hemmet fint och för att få fira jul tillsammans. Det bästa är att renovera under våren eller sommaren då ni kan vara utomhus mer. Ni kan äta ute på balkongen eller altanen. Sommartid kan ni också bada i havet eller sjön.